Duyurular

Diğer Diller İçin Çeviriciyi Kullanın

Translate

29 Ağustos 2015 Cumartesi

Spor ve Belediyeler





İki örnek çalışmadan bahsetmek istiyorum.
Okulların tatil olmasına bir ay kadar kalmıştı.Belediye başkanı üç arkadaşı yanına çağırmıştı.Makamına gittiğimizde sıcak bir karşılamayla bizi ağırladı.Çok samimi görüşmeler yaptık.
Arkadaşlar tesislerimiz ve siz de işin içindesiniz.Yazın ilçede kalan çocuklarımıza spor yaptıralım.Bir atılım başlatalım..Sizden istediğim ben size maaş veremem ücretler çok düşük olsun,siz de mağdur olmayın,halk çok ucuza yararlanabilsin...Ben tesisleri ücretsiz açarım,çocuklara spor kıyafeti dağıtırım.

Bizde diğer arkadaşlarla görüştük..Yazın ilçede kalan ve bizimle çalışmak isteyen Beden eğitimi öğretmenleriyle görüştük..6 kişi olmuştuk.
Başkan bize Tribünlü,çim stadı,spor salonunu ve en güzeli de açık havuzu açmıştı.Yaş guruplarını belirledik.İlköğretim yaş gurubuna kurs vermeye karar verdik
Bizde ücretleri belirledik.Futbol,basketbol,voleybol ayda 20 Tl,yüzme ayda 60 Tl (ücretler bugüne göre yazılmıştır) Afişler astık.Okullara birlikte gidip duyurular yaptık.
Ay sonunda inanamadık..O kadar çok kişi baş vurmuştu ki.Hem başkan hem de biz şaşırıp kalmıştık.
En çok başvurular Yüzme,futbol ve basketbol,voleybol şeklinde oluşmuştu.Bir aylık bir kurs olacaktı.Günde ortalama bir saat çalışılacaktı.
Sabah erkenden futbol,sonra salon sporları ve yüzme..
Beden eğitimi öğretmenlerinin de branşları,özel ilgilendikleri dallar vardı.Örneğin benim branşım yüzme..Her dalda en iyi arkadaşlar bizlere kursta ne yapacağımızı planlayacak ve bize gösterecekti.
İlk gün geldi çattı.Sabahın sekizinde futbol sahasında toplandık.Başkanın konuşması ile ilk gün kıyafetler dağıtıldı.Çocuklara belediyenin ücretsiz şort ve tişört ayrıca malzeme çantası  dağıttık.Yaşlara göre gurupları belirledik.Ortalama 16-20 kişilik guruplar oluşturduk.Tabi sahayı da 6 ya bölmek zorunda kaldık.İlk gün tanışma,kurallar,tesisin tanıtılması(tuvalet,soyunma odası) yapıldı ve kaynaşma oyunları yapıldı.
Saat 10 da Salona geçildi.Basketbol ve voleybol gurupları ayarlanıp kıyafetleri dağıtıldı..Yine tesis tanıtıldı ve kurallar.Saat 12 de ise yüzme.....
En büyük gurup yüzmede olmuştu.O kadar çok kişi baş vurmuştu ki havuzda bize ayrılan zaman yetmemişti...Başkanın açılış konuşmasından sonra guruplar yapıldı,kıyafetler dağıtıldı.Tesis ve kullanımı,kabinler tuvalet,klor havuzları ve duşlar tanıtıldı.Önce toplu bir ısınma yapıldı ve ardından arkadaşlar guruplarını alarak basit ve eğlenceli oyunlar oynatıldı.
Yüzme tehlikeliydi,çok dikkat edilmeliydi.Bu yüzden yüzme bilen gençleri aramıza almıştık.Her gurupta en az üç kişi olmak zorunluluğu getirdik.Havuzda kursta çalışanlara öğleden sonrada ücretsiz giriş sağladık.
Futbolda arkadaşlar planlarını yapmış ve önce bize kurs vermişlerdi.Önce ısınma,ardından hangi egzersizler yapılacak,nelere dikkat edilecek,eğlenceli oyunlardan hangisi oynatılacak.Biz kurstan geçtikten sonra guruplarımızı alıyor ve alanımıza geçip kursu başlatıyorduk.Her gün guruplar değişiyor başka bir öğretmenle çalışıyordu.Guruplar arasında denge sağlanmıştı.Koordinatör arkadaşlar tüm gurupları geziyor,düzeltmeleri yapıyordu.Basketbolda,voleybolda,yüzmede hep aynı yaptık.Önce o günkü eğitimi öğretmen arkadaşlara öğretiyor.Ellerine bir plan veriyor ve gurupları kontrol ediyorduk.Her gurup tüm öğretmenlerle çalışıyordu.
Biz de bu dört branşta çalıştırma ve öğretme inceliklerini öğrenmiştik.Birbirimizden o kadar çok şey öğrenmiştik.Artık bu dört branşı rahatlıkla öğretebiliyorduk.
Kurs bitiminde tüm öğrencilere kurs belgeleri dağıtıldı.Harika eğlenceler yapıldı.
Halk ve öğrenciler memnun,başkan memnun,biz hepten memnun,iyi yorulmuştuk.ancak ücret tahminimizden iyiydi,her gün havuzdan yararlandık.Halk ve öğrenciler bizi tanımıştı.
Bu kurslar ben oradayken beş yıl boyunca yapıldı(sonrasında tayinim çıktığı için ayrıldım),Termal otelin havuzları da kurslara açıldı.Geleneksel hale geldi.Halk çok memnundu çok ucuza çocukları güvenilir ellerde,spor ve tatil yapmışlardı.Ayrıca okullarımız illerde derece aldılar.Çocuklarımız yüzme öğrenmiş,çim sahalı stadyumda oynama fırsatı bulmuşlardı.Yeni arkadaşlar edinmiş,paylaşmayı,dostluğu,sorumluluğu....öğrenmişlerdi.
Herkes mutluydu....

İkinci örneğim

Büyük şehire gelmiştik.Üniversitedeki en değerli öğretmenim belediyenin spor işleri müdürü olmuştu.Hemen ziyaretine gittik..Değerli hocam yaşına göre dimdik ve sağlıklıydı.Bu güne kadar gördüğüm en iyi eğitmendi.Çok dürüst ve adaletliydi.
Sohbetten sonra projesini anlattı.
-Benim kadrolu spor eğitmenlerim var ancak bu yetmez.Siz okullarda çalışan beden Eğitimi öğretmenleri de bu işi katılmalısınız.Siz katılmazsanız öğrenciler bu çalışmalara katılmaz.Size güven duydukları için ve onların sporun içine çekilebilmesi için sizin de burada olmanız gerekiyor.
Faruk hocamın projesi spor yapmayan çocuk kalmasın.Spor yapanların oranı arttıkça suç oranı azalmaktadır.
Ben bu projeye kış okulları demiştim.Okullar açık olduğu süre buyunca haftada 2 veya üç gün sevdikleri bir sporu yapmak.Yazın kurslara kimse gelmiyormuş.Herkes tatile gidiyormuş.
Bizler istediğiniz branşta kurs verin.Ders boşluklarınıza göre istediğiniz kadar kurs verin.Benim belediye ekibim de sizin olmadığınız branşlarda yada yetişemediğiniz branşlarda kurs versin.Ben de her gurup başına ayda cuzi bir miktar para vereyim..Hem öğrencinizle çalışır,hem takımlarınızı oluşturursunuz.
Çok güzel tesislerimiz vardı.Yeni futbol sahamız,yeni salonumuz,tenis sahalarımız ,masatenisi salonumuz vardı.
-Yüzmeye hiç bulaşmayalım.Havuzlarda çok problem oluyor.Havuz ücretsiz olunca başvurularda patlama olur,baskı olur.
En güzeli Belediye çocuklar bu kursları ücretsiz yapıyordu.Sadece bize gurup başına bir miktar para ödeyecekti.
Neyse sene başında okullarda duyurular yapıldı.Hangi dallarda kurs açılacağı duyuruldu.
Kendi çalıştıracağımız gurupları ayarladık.Sonra toplantı yaparak saha ve tesislerde bir çalışma planı hazırladık.
Yine spor giysi ve çantalar ücretsiz dağıtılmıştı.
Çalışmalara başladığımızda inanamadık.O kadar baş vuru vardı ki.Tüm saha ve tesisler yetersiz kalmıştı.Biz kendi guruplarımızı çalıştırırken,yetişemediğimiz öğrencilerde belediyenin öğretmenlerine yönlendirmiştik.
Futbol sahasını 4 e bölerek çalışıyorduk.Salon ikiye bölünüyor bazen dahada artıyordu.Alan tenisinde patlama olmuş,bir çok öğrencim bu dala merak sarmıştı.Kimsenin uğramadığı masa tenisi salonunda 4 masa full çalışıyordu.
Biz de okul takımlarımızı hazırlamış,hatta hiç katılmadığımız alan tenisi,masa tenisi gibi branşlarda okul yarışmalarına katılmıştık.
Sene sonunda kurstan geçen öğrenci sayısı çok yüksekti.Benim okulumda %70 aranında kurslara katılım sağlanmıştı.
Bu çalışmalar beş yıl boyunca aralıksız ve artarak devam etti.Gerçekten de spor yapmayan çocuk kalmamıştı neredeyse.Çok büyük bir başarı elde edilmişti.
Gerçekten de suç oranı azalmıştı.Çocuklar demokrasiyi,arkadaşlığı,hayatı paylaşmayı öğrenmişlerdi.Halk memnun,belediye memnun,biz memnun...

Bu projenin mimarı Faruk SANATÇI dır.Hala örnek bir projedir.Kendisinin ellerini sevgiyle öpüyorum....









0 yorum:

Yorum Gönder