Duyurular

Diğer Diller İçin Çeviriciyi Kullanın

Translate

16 Temmuz 2013 Salı

Kredi Kartı Batağı




Değerli arkadaşlar.


Hayatımda ilk defa ikinci el bir araba almak için Sinopta kredi çekmiştim.94 yıllarıydı..O sene Kriz yaşandı ve devalisyon yapıldı.Yabancı parayla borç almak modaydı o zamanlar.Bir arkadaşım mark borç alarak araba almıştı,Bir gecede borcu ikiye katlanmış ve genç adamın sacları beyazlamıştı.Ben ise banka kredisiyle tamamlayarak Aracımı almıştım.(tabi ki ikinci el)ilk defa krediyle tanışmıştım.Tüm bankalar borç faizini arttırırken bizimki sabit tutmuş,bizler zarar görmemiştik.Çok sevinmiştim.İlk defa kredi almakla avantajlıydım.

Sonunda İzmire gedik.Büyük şehir dahada büyümüş,üç katı olmuş.Biz dışarıdayken hasretiyle yandığım duvarlarıma körfezin resimlerini astığım,bayıldığım İzmir.Güzel insanların yerini koşan,gergin,gülmeyi unutmuş suratlar,umutsuz insanlar koşuşup duruyorlar.Bu sürüye biz de katıldık.

Başta yılların hasretiyle çok hoştu.Gezdik,özlem giderdik Kemeraltında,Şadırvan,kızlarağasında. Gittikçe acı gerçekle karşılaştık.İlk sene yazın 1 milyar kadar açık verdik.İlk defa borcumuzu ödeyebilmek için Bankadan kredi alarak borcumuzu uzun vadeye yayarak kapattık.
İkinci sene yazın 2 milyar açık verdik.Yine kredi alarak borcumuzu kapattık.Büyük bir rahatlama olmuştu.
Derken ek hesaplar devri başladı.Ay sonuna paramız yetmeyince çektik ek hesaptan.Hem normal kredi hem ek hesap.Kendi paramızdan harcadığımızı unuttuk.Borcu borçla ödemeye çalıştık.Maaşlara zamlar da durunca işler karışmaya başladı.
Borçlar her sene biraz daha katlandı.7 senenin sonunda Ev kredisi alarak eşimde on yıllığına borçlandı.Artık borçlarla yaşar olmuştuk.

Derken büyük oğlum da iş yapayım derken bizden habersiz kredi borcuna girmiş.Sonunda onunda borcunu karşılayacak şekilde tüm borçlarımızı bir araya toplayarak yeni bir kredi çektik.Diğer borçları ödedik .Artık tek bir yere 5 yıl vadeli büyük borç içine girmiştik.

Borcu borçla ödeyerek bu günlere geldik.Benim borcum 27 milyarı buldu.Eşim zaten ev kredisi ödüyor.
Oğlum nişanlanacağım derken 15 milyar da o kredi kullandı.Küçük oğlum üniversite okurken o da borçlanmış,Allah vere ki onun borcu devede kulak.
En nihayet tüm ailecek kredi batağındayız.Tek güvendiğimiz emekli olunca alacağımız paraydı.O da ancak borçları karşılar.Elde var sıfıra sıfır.

İşte bu hazin hikayenin sonu.Ve sonunda tıkandık.
Sakın ola boyunuzdan büyük kredi almayın.Bu bir uyuşturucu gibi...başlayınca bırakmak çok zor.Geleceğinizi ipotek altına almayın.



Bir fıkrayla bitireyim...

Bankaya kredi almaya giden vatandaşa bankacı istenilen evraklar içinde bir göz ve bir döt resmi de istemiş.Vatandaş şaşırmış.Neden böyle böyle resim istiyorsunuz?.Bankacı bilmiş tavırlarla gülmüş ve açıklamış.Borç istemeyi gözün kesiyor da,Borcu ödemeye dötün var mı?


0 yorum:

Yorum Gönder