Duyurular

Diğer Diller İçin Çeviriciyi Kullanın

Translate

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Kentsel Dönüşüm



Kentlerimiz eski,çok kötü bir yapıdadır.İnsanlarımıza layık olmayan,rezil bir durumdadır.Bu şehirlerimizde belediye hizmetleri nasıl verilsin ki.

Ülkemdeki binalar gerçekten çok kötü,eski,bakımsız ve zamanını doldurmuş....Çarpık çurpuk binalar,bir yerde tek katlı,hemen yanında 12 katlı.Dar sokaklar,yaya kaldırımları ya yok yada araçlarla istila edilmiş.Çıkmaz solaklar,çukurlu,yamalı,felaket yollar,kanalizasyonu perişan,ağacı olmayan beton yığınları.
Kentsel dönüşüm gerekli...
Ancakkkkk....Bu iş nasıl yapılacak. İstanbul da bir konuşmaya kulak verdim.İki bayan kiralık ev bulamadıklarını,fiyatların birden iki katına çıktığını,ne yapacaklarını konuşuyorlardı.Kentsel dönüşümden apartmanları yıkılacaktı...
Alt yapısını hazırlamadan binaları yıkmaya başlarsan...herkesi mağdur etmiş,evinden etmiş olursun..
Yıkımı yapacak mütahitler kazansın diye katları yükseltirsen,deprem bölgesi olduğunu unutursan,yapılmaması gereken yerlerdeki binayı yenilesen ne olur ki.

Ya da bana oy vermemiş bölgelerde intikam yıkımları yaparsan...İnsanlardan bir daha ev parası istersen..milleti barınağı olan evlerinden bir,iki sene mağdur edersen.. Güzelim proje herkese işkence halini alabilir...

İyi bir araştırma yapılıp...Bu araziler verimli topraklar mı,Bina yapmaya elverişli mi,deprem kuşağında mı,kaç katlı olmalı,yeşil alanları,yolları,otoparkı olacak mı...
Bir sürü yetişmiş bilim adamları,inşaat mühendisleri,belediyesi,yaşayan insanlarına ortak bir proje sundunuz mu...

Bunlar yapıldı ise önce çevreye yakın boş bir alana,insanları işlerinden mağdur etmeyecek,ulaşılabilir,altyapısı iyi hazırlanmış geçici binaları hazırladın mı?
Bu geçici ama yaşam standartları yüksek en az 5-6 bin kişilik konutlar hazırlanmalı..inaları yıkılacak insanların bu günkü şartlarına göre,ev sahiplerinden para alınmayacak,kiracılardan da ne kira veriyorsa o kadar kira alınacak...Ulaşıma ayrıca para desteği,veya ücretsiz yapılacak..
İnsanlar gündelik yaşamlarına çok fazla zarar görmeden devam edilecek..

Sonra bu yeni yere taşınan insanların binaları yıkılacak...Yenisinin yapılmasına gelince...
Belki orası verimli arazi..Tarıma ayrılacak..O bölgeye bina yapılmayacak..Verimli arazilere bina yapılması doğanın katliamıdır.Ülkemizde verimli araziler ne kadardır ki..

Binalar şehir planlamasına göre kayalık,verimsiz,atıl araziler kaydırılmalı...Ve Büyük planın parçaları olarak bölüm,bölüm adım,adım uygulanmalıdır.

Örneğin İzmir'de  şehir tamamen yenilenmelidir.Fakat benim gibi eski izmiri bilenler şunlara dikkat edilmesini ister.Bornova,Buca,karabağlar,Balçova gibi toprağı verimli ovalara asla bina yapılmamalı.Şehir Karşıyakanın ve hatayın kayalık bölgelerine kaydırılmalı,Konak,kadifekale gibi tarihi yerler korunmalı,ve alış veriş,gezi,eğlence yerleri olmalı..Sanayi ve liman bölgesi,marinaları yeniden yapılandırılmalı

Aslında ülkem deki en doğru şey yepyeni iyi incelemiş boş bir alana yeni ve sıfır şehir kurmaktır..
Bir gün ülkemde sıfırdan şehirler kurulacaktır.Planlı,yaşanılır,sokakları geniş,alt yapısı tamam,kanalizasyonları,su şebekeleri,elektrik,doğal gaz şebekeleriyle donanımlı,yolları,ulaşımı,metrosuyla,yeşil ve otopark sorunu olmayan harika yaşam alanları olan,hastahanesi,okulları,spor tesisleri,güzel mekanlarıyla ve insanlarımıza layık oldukları değer verilecektir.
Önce şu rantçılardan kurtulmak dileğiyle...




0 yorum:

Yorum Gönder